Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Νίκος Καββαδίας




Σαν σήμερα, 11 Ιανουαρίου 1910,  γεννήθηκε ο Νίκος Καββαδίας στη Μαντζουρία από Έλληνες γονείς.
Ο Νίκος Καββαδίας αξίζει τον χαρακτηρισμό του απόλυτα βιωματικού στήν ποίησή του. Μιλάει πάντα για τα καράβια που έζησε, τους ναυτικούς που γνώρισε, τους έρωτες, τους καυγάδες και τους θανάτους στα λιμάνια,με τη γλώσσα των καραβιών,αλλά και κάποιους ιδιωματισμούς της Κεφαλλονιάς.
 Ο Ερωτάς του για τα ταξίδια και τη θάλασσα, πάθος τρομερό, σχέση αγάπης και μίσους, ο ίδιος έρωτας που τον οδήγησε να μπαρκάρει μικρός, μόλις 19 ετών, αφήνοντας την σίγουρη δουλειά του ναυτικού γραφείου, είναι ορατός σε κάθε στίχο του και τόσο δυνατός, που διαπερνά τον αναγνώστη, τον κάνει να ξεχάσει τις άγνωστες λέξεις και τους ναυτικούς όρους , και να συνεπαρθεί απόλυτα από την αλήθεια του Λόγου του Ποιητή.
Ο Νίκος Καββαδίας άφησε πολύ λίγα πίσω του, μόλις τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τρία διηγήματα. Ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα, κι η ταπεινότητά του αυτή, μαζί με την μελοποίηση πολλών ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνοντάς τον έναν από τους πιο δημοφιλείς μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του.



ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ


  • Μαραμπού, 1933, Ποιήματα
  • Πούσι, 1947 , Ποιήματα
  • Τραβέρσο, 1975 , Ποιήματα
  • Βάρδια, 1954 , Μυθιστόρημα
  • Λι, Στο Αλογό Μου , Του Πολέμου, 1987 , διηγήματα.
Το σύνολο του έργου του Νίκου Καββαδία κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αγρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου